Author Šela marathon

07.05.2011 12:42

 

V sobotu 7. května jsem se jako jediný zástupce TB vydal do Lipníka nad Bečvou na legendární Author Šela Marathon. Počasí v posledních 3 dnech přálo, po deštích z předchozích dní zbylo jen pár stop. Většinu trasy se tak prášilo, jen občas byla nějaká ta kaluž, pouze v jednom asi 400m sjezdu, vedoucím úvozem, tekl proud studené osvěžující vody :-).

Rozhodl jsem se pro start na kratší 58km trase. Ne že bych 92 km neujel, ale start byl už v 9 hodin ráno, oproti dvanácté hodině u krátké trasy o dost dřív, kdo by kvůli tomu vstával ;-). A právě krátká trasa byla poznamenaná obrovskou minelou  jednoho z pořadatelů. Zhruba 2km po startu velkou část první vlny tento člověk chybně poslal z hlavní cesty kamsi do kopřiv, kde vedla pouze jednomužná cesta. Následoval špunt a bloudění. Po několika stech metrech se čelo závodu sjelo a domluvilo se, že pojedeme po hlavní silnici zpět ke startu (asi 500m) a tam se napojíme znovu na trasu. Jenže v okamžiku, kdy jsme dojeli k místu napojení, už tudy projížděl konec závodníku z druhé vlny, kteří startovali 5 minut za námi. To co pak následovalo, opravdu stálo za to. 200 lidí z druhé vlny a dobrých 200 z konce první vlny, kteří už kritickou odbočkou projeli v pořádku, to byl počet lidí, které jsme museli v následujících několika kilometrech předjet. Šťastná z toho nebyla ani jedna ze stran. Na prvních několik desítek míst v celkovém pořadí toto zřejmě nemělo vliv, bohužel stupně vítězů žen tímto poznamenány byly.

Jinak už závod probíhal poměrně normálně. Od 25. kilometru jsme se sjeli s Jirkou Pučanem a spolupracovali jsme prakticky až do cíle. Postupně se naše skupinka rozrůstala až na zhruba 8 lidí, jak jsme sjížděli závodníky před sebou. Z mé strany byl závod poznamenaný křečemi, které normálně nemívám, ale tentokrát se projevily poprvé už na 40. kilometru. Různě jsme se snažil nohy protahovat a křečí se zbavovat. Dařilo se mi to až téměř do cíle. Na začátku posledního kopce, vedoucího do cíle na hradě Helfštýn, mi naplno propukly křeče v obou stehnech a aby toho nebylo málo, tak od druhé poloviny kopce jsem dojížděl na ucházejícím zadním kole, které definitivně ztratilo tlak asi 400m před cílem. Toto mě ve výsledku stálo  možnost bojovat o 24. místo celkového pořadí.

Závod i se zajížďkou měřil zhruba 62km a stal se tak mým doposud nejdelším :) Celkově jsem byl poměrně spokojený jak s výsledkem, tak i s výkonem.

 

V celkovém pořadí to vydalo na 31. místo z více jak 600, v kategorii 19-29 let 17. místo.

 

Tomáš Šmíd

 

kompletní výsledky:

https://sportsoft.cz/cs/zavod/prehled/417